I mitt arbetslag dokumenteras de lärprocesser som är i gång, det som upptar barnen just nu och deras intressen. Vidare dokumenteras också barnens lärande och utveckling samt upplevelser och aktiviteter. Vi dokumenterar genom att uppmärksamma en situation, genom foto, film eller ljudupptagning som vi reflekterar kring. Även teckningar kan sparas som dokumentation. Dokumentationen gör vi för att upptäcka olika lärstilar (hur varje individ lär) och för att se vad barnen/gruppen befinner sig. Dokumentationen görs också för att kunna reflektera tillsammans pedagoger emellan samt mellan barn-pedagog och för att kunna synliggöra processer som är i gång och komma vidare till nästa steg. Vi dokumenterar också för att visa föräldrarna vad vi gör på förskolan och varför.
Dokumentationen blir sedan pedagogisk när vi reflekterar och analyserar och kommer vidare till nästa steg. Jag tycker att modellen GTLU (ncm.gu.se) är ett bra verktyg i den pedagogiska dokumentationen:
Gjort - det här har vi gjort
Tänkt - det här har vi tänkt
Lärt - det här har vi lärt oss
Utveckla - det här tar vi med oss i nästa steg/detta vill vi utveckla
Denna modell får mig att tänka och reflektera kring olika steg i en lärprocess. Den hjälper mig att se min roll och mitt handlande i situationen. Jag anser att denna reflektion ska göras tillsammans med kollegor för att belysa en dokumentation från olika vinklar och få med alla tankar.
Jag tycker att min pedagogiska dokumentation brister när det gäller att få barnen delaktiga och ha inflytande över innehåll och utförande. Jag har en önskan om att reflektera mer tillsammans med barnen, det är lätt att dokumentationen görs "över huvudet" på barnen. Detta hoppas jag att jag ska få möjlighet att utveckla under kursens gång.
Håller med att dokumentationen kanske görs "över huvudet" på barnen, men vårt sätt att diskutera positivt om/och inför barnen gör att vi skapar en god lärmiljö där allt är tillåtet
SvaraRadera