Portfolio och Portfoliometodik
Vad är portfolio och hur kan det förstås som pedagogisk metod?
Portfolio är en samling dokumentationer som bearbetats på olika sätt. Portfolio och portfoliometodik kan inte skiljas åt utan går hand i hand. Portfolion är själva ”pärmen” och portfoliometodiken är förhållningssättet. Portfolio och portfoliometodik handlar om att få syn på sitt eget lärande - hur jag lär, vilka förmågor jag har och hur jag ska förbättra mig. Portfolio och portfoliometodik kan vara en hjälp att utveckla ett positivt förhållningssätt till sig själv som lärande individ. (Ellmin 2012)
Portfolio och portfoliometodik är ett arbetssätt som sätter lärprocesser i fokus och som vill hjälpa eleven att reflektera över sitt eget lärande. Det vill hjälpa eleverna att bli involverade i ett ökat ansvar för sitt lärande samt att kunna värdera sitt eget lärande.
Syftet med portfolio och portfoliometodik är att lära sig lärandets språk och sätta ord på lärprocessen. Portfolioarbetet kan beskrivas i tre steg:
- mål och målformulering
- genomförande
- bedömning och värdering av genomförande och resultat
Kärnan i portfolio och portfoliometodik är:
- lärande
- bedömning/självvärdering
- kommunikation
Lärandet handlar om att sätta upp ett mål för vad jag vill lära mig och sedan medvetet reflektera kring vägen dit. Frågor man kan ställa sig är t ex: Hur har jag lärt mig? Vad har varit lätt/svårt? Hur ska jag gå vidare? Vad tar jag med mig i nästa steg?
Bedömning handlar om att se värdet i sina egna arbetsinsatser och prestationer och ta med sig det som underlättar vidare lärande. Att bedöma kvaliteten - hur blev det som det blev och varför. Självvärdering innebär att identifiera sina starka sidor och se vilka förbättringsbehov som finns. Att värdera sina framsteg och identifiera sin egen lärstil - hur och när lär jag som bäst.
Kommunikationen är viktig för att uppmuntra samtal kring lärandet. Att reflektera tillsammans med andra elever, lärare eller vårdnadshavare ger en djupare förståelse och kan ge nya infallsvinklar.
Reflektion är en nyckelkomponent i arbetet med portfolio och portfoliometodik. Reflektionen innefattar beskrivningar, analyser och vidare planering. Reflektionen ska ske före, under och efter arbetet och är en träning och underlag för kvalitativ analys. (Ellmin 2012) Frågor att ställa sig kan vara:
Vad gör jag?
Varför gör jag det jag gör?
Vad blev resultatet?
Hur går jag vidare?
Portfolio och portfoliometodik vill hjälpa eleven att hitta lärstrategier, dvs:
se det framgångssätt som används för att organisera sitt lärande
hitta strategier för att planera, genomföra och värdera sitt arbete samt
ge motivation för lärande och förmåga att lösa uppgifter.
Portfolioprocessen kan beskrivas i följnde steg: Samla - Välja ut - Reflektera - Anknyta till mål - Presentera. Processen bidrar till att öka elevernas medvetenhet.
Vad ska jag lära mig? - MÅL
Hur ska jag arbeta? - LÄRSTRATEGI
Hur lär jag bäst? - LÄRSTIL
Vad har jag lärt? - UTVÄRDERING
Vad är nästa steg? - UTVECKLING
Detta var en sammanfattning av min förståelse av portfolio och portfoliometodik utifrån Roger Ellmins föreläsning på Youtube:
I Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 (rev 10) står det ”Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. För att utvärdera förskolans kvalitet och skapa goda villkor för lärande behöver barns utveckling och lärande följas upp, dokumenteras och analyseras”. Vidare står det att ”Syftet med utvärderingen är att få kunskap om hur förskolans kvalitet, dvs. verksamhetens organisation, innehåll och genomförande kan utvecklas så att varje barn ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande”.
Portfolio i förskolan
På förskolan, där jag arbetar, ser det lite annorlunda ut med portfolion. Vi gör inga bedömningar av barnen utan bedömer verksamheten och vår egen insats och hur det har bidragit till barns utveckling och lärande. Visst kan vi ställa frågan till barnen - Hur har du lärt dig det här? men jag upplever att det är svårt för barnen att svara på. - Jag bara kunde! svara de ofta. Jag tror på att vi istället sätter ord på hur vi ser att de lär sig olika saker och pratar om vad vi har gjort och hur det hänger samman. Detta kan bli ett sätt för barnen att träna sin förståelse för den utveckling och det lärande som de varit med om.
I förskolan erbjuder vi flera olika sätt att lära - i lek, i undervisningssituationer, ute, inne, i liten grupp, i stor grupp, med skapande osv. Det gäller för oss pedagoger att se varje barns lärstil och lärstartegi och sedan förändra verksamheten så att alla barn får möjlighet att utvecklas och lära. Om vi sedan sätter ord på det vi ser i olika situationer, t ex: ”Pia, jag ser att du tycker om när man får röra på sig och inte behöva sitta stilla” eller ”Jonas, jag ser att du vill prova nu när de andra barnen har gått iväg” så kan vi redan i förskolan hjälpa barnen att upptäcka sitt sätt att lära. Förhoppningsvis kan barnen ta med sig detta förhållningssätt och kanske kan det vara till hjälp när de sedan i skolan ska arbeta utifrån Portfolio och Portfoliometodik.
Jag tänker att det handlar om att göra dem uppmärksamma på lärandet och hur det går till och att hjälpa till att öka barnens medvetenhet. När vi sedan tillsammans reflekterar med barnen över dokumentationer kan det vara en start till ökad medvetenhet om sitt eget lärande och en början till ett förhållningssätt där barnen ser sig själva som lärande individer.
Jag tänker att det handlar om att göra dem uppmärksamma på lärandet och hur det går till och att hjälpa till att öka barnens medvetenhet. När vi sedan tillsammans reflekterar med barnen över dokumentationer kan det vara en start till ökad medvetenhet om sitt eget lärande och en början till ett förhållningssätt där barnen ser sig själva som lärande individer.
Referenser:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4fkYTEU2uYg https://www.youtube.com/watch?
feature=player_embedded&v=ptb6U1GSdnw https://www.youtube.com/watch?
feature=player_embedded&v=QEBWm59qNtw https://www.youtube.com/watch?
feature=player_embedded&v=IaR5mfobZxI
Läroplan för förskolan 98 (reviderad 2010)
Håller med. När man arbetar med de yngre barnen på förskolan så handlar det ofta om att hjälpa till att sätta ord på vad vi är med om tillsammans. Det gäller att tolka och beskriva för barnen. Vi blir språkrör men också medupptäckare, för man lär ju sig lika mycket själv, eller hur?!
SvaraRadera